Фотографският бизнес: 12 Съвета за оцеляване с COVID-19

Един от най-засегнатите бизнеси, заради вируса Covid-19, е фотографския. Само за миг хиляди фотографи загубиха своята работа и доходи. В разгара на всичко това обаче нямаме друг избор, освен да се опитаме да го превърнем в нещо положително. Когато животът ни дава лимони, правим лимонада, нали?

Това, че индустрията поема удар заради ситуацията с вирусите, не е причина да се отказваме. Важно е отделим време сега и да се подготвим за момента, когато нещата се нормализират, за да можем първи да се върнем в играта.

Вижте 12 неща, които можем да направим по време на пандемията, за да не бъдем забравени от нашите клиенти и те да знаят, че мислим с грижа за тях.

1: Общувайте с клиентите

Ако сте собственик на студио и отговорен човек, най-вероятно вече сте отложили планираните фотосесии. Изпратете имейл на вашите клиенти и ги уверете, че се грижите за тях и през времето, през което няма да работите. Информирайте клиентите си как ще процедирате от тук нататък.

Дали ще презапишете датите, дали ще върнете взетото капаро или ще ги компенсирате по друг начин? (напр. фотокниги, принтове и др). Не чакайте те да ви потърсят, направете го първи.

Имате ли клиенти, с които не сте били в контакт от много дълго време? Изпратете им съобщение, поздравете ги и се поинтересувайте как са. Може би са забравили за вас или човекът, който обикновено се е свързвал с вас, е напуснал компанията. Никога не е лошо да се появите отново на радара на клиента си.

2: Бъдете гъвкави

Направете отстъпка или резервирайте фотосесия без капаро.

Ако имате сесии, които вече са резервирани, бъдете гъвкави с клиентите си. Уведомете ги, че ще запазите датата за повторно насрочване на фотосесията без капаро, така че да могат да получат снимките си на по-късна дата.

3: Използвайте Skype, Viber, Zoom или WhatsApp

Комуникирайте с клиентите си онлайн. Сигурно и вие като мен имате фотосесии, планирани за дълъг период напред (след 6 месеца и повече), които изискват предварителна подготовка и множество разговори.

Вместо да се срещнете с настоящите си и потенциални клиенти лично, направете онлайн среща. Можете да използвате безплатно инструменти като Skype или Zoom, за тази цел.

4: Позиционирайте се онлайн

Ако до сега маркетинга „от уста на уста“ е бил най-ефективният ви начин за печелене на нови клиенти, вече не е така. Сега е време да се обърнете към онлайн маркетинга.

Създайте блог и пишете на теми, от които вашите клиенти се интересуват. Също така създайте pdf от вашите каталози и ги изпратете по имейл.

Използвайте социалните мрежи, за да продължите да споделяте снимките си и да поддържате бранда си пред клиентите.

5: Потърсете допълнителни източници на доходи

Сигурно имате стотици снимки, за които все не ви остава време да обработите. Сега е точният момент да въведете фотосесиите в ред и да подберете кадри, които може да продадете онлайн. Бъдете креативни и помислете и за нови интересни идеи, които да заснемете.

Сток сайтовете са чудесен източник на допълнителен доход за всяко време на годината.

6: Резервирайте фотосесии за края на лятото/началото на есента

Направете всичко възможно да продължите с бизнеса както обикновено. Резервирайте фотосесии за края на лятото и началото на есента. Ако си осигурите капаро сега, това ще е добър доход през следващите няколко месеца на несигурност.

Да резервирате фотосесии 6 месеца предварително ще ви помогне за стабилизиране на част от загубените приходи междувременно. Не само вие, и вашите клиенти се надяват, че нещата ще се нормализират до тогава. Запазените фотосесии сега ще дадат на вашите клиенти нещо положително, което да очакват с нетърпение.

7: Учете

Това е най-доброто време да наваксате с уменията, които винаги сте искали. Повишете своята квалификация и изненадайте с нови услуги клиенти си след няколко месеца. Може би винаги сте искали да снимате бебета? Или пък все не ви е оставало време да се усъвършенствате в кулинарната фотография? Нови трикове във фотошоп? Нещо друго, което отлагате от векове, като Йога? Как сте с английския и руския език?

Сега имате достатъчно време да наваксате с всичко това. Купете един от многото курсове, които се продават онлайн и запретнете ръкави.

Или просто прочетете книга. Толкова сме заети да се вторачваме в нашите камери и да седим пред компютрите, че повечето от нас са забравили какво е хубавата книга.

8: Лични проекти

Личните проекти са важни за креативността и развитието на всеки фотограф. Когато сте затрупани с работа, безплатните ангажименти като личните проекти остават на втори план. Сега може да помислите над проектите, които отдавна отлагате. Планирайте лични проекти, които можете веднага да започнете, след като вирусът се успокои. Потърсете списания, уебсайтове и фотокниги. Намерете начини да се вдъхновите и да изгреете с проект, в който наистина вярвате.

9: Не инвестирайте в оборудване точно сега

С огромна финансова нестабилност инвестирането в ново оборудване е най-лошото нещо, което един фотограф може да направи в момента. Вместо това спестете пари и се съсредоточете върху необходимото.

Фотографската индустрия ще бъде засегната от тази глобална криза на всички нива и шансовете са след няколко месеца цените на техниката да паднат.

10 Създайте си нови връзки

Присъединете се към местната фотографска асоциация. Изпратете имейл на този фотограф, на когото винаги сте се възхищавали. Или на този гримьор, с когото мечтаете да работите. Най-лошото, което може да се случи е, да ви кажат „не“, но никога няма да разберете, ако не питате!

11: Подгответе се за новия старт

Знаете ли кои са идеалните ви клиенти във вашия район? Имате ли контактите им? Отделете време, за да съставите списък с клиенти в Excel. Може да използвате LinkedIn за целта. И внимавайте с GDPR! Записвайте само бизнес контакти! Разбира се, не може да бъдете наети, ако хората не знаят, че съществувате. Така че след като създадете списъка, трябва да се свържете с тях веднага, след отмяната на извънредното положение.

12: Общувайте с други фотографи

Помнете, че не сте единственият. Всички във фотографската индустрия, включително и аз, ще преживеем същия ефект от тази пандемия. Ако искате да се обърнете към някой човек за помощ или насоки – направете го.

Пишете и на мен, винаги съм щастлива да се запозная с нови хора!

Надявам се тези съвети да са ви били полезни и всички да сте в безопасност, и в добро здраве.

А вие какви мерки ще предприемете по време на извънредното положение? Пишете ми в коментар под статията, ще се радвам да обсъдим още идеи.