Smiling Street Portraits e първата самостоятелна изложба на фотограф Павлина Иванова.

Куратор на експозицията е многократно награждаваният художник Дора Славова, която също прави своя дебют като куратор.

Проектът е одобрен и финансиран от от Национален фонд „Култура“.

Видео: Красимир Марчев

Откриването на изложбата е на 14 януари 2021 година в галерия “Георги Баев”, гр. Бургас. Само през първия ден експозицията е посетена от 250 човека. Интереса към проекта е толкова голям, че от галерията удължават срока, през който тя може да бъде разгледана и Павлина получава още три покани за гостувания на изложбата в Бургас и други градове на страната.

“Проектът Smiling Street Portraits на фотограф Павлина Иванова е едно предизвикателство както за самата нея като автор, така и за публиката.

Това е проект, разчупващ стереотипи и съвременни нагласи за връзката между АЗ-а, портрета и селфито, публикувано в социалните мрежи. Гледната точка тук е друга, фокусът на автора е в бавното съзерцание, което е контрапункт на бързото и мимолетно присъствие на портрета на екрана.
Авторът на Проекта Smiling Street Portraits ни дава различен прочит на дигиталния образ, с който толкова много сме привикнали, като ни кара да го възприемем по един много по-естествен начин. Образ, текст, скролване в изложбата са застинали. Те са като в стоп кадър, в който можем да се потопим, да усетим и осъзнаем силата на мига, уловен от нейния фотоапарат.” – Дора Славова