Свето Кръщене: Задължения на родители и кръстници

„Здравейте, предстои ни кръщене. Моля да споделите какво купува кръстницата и какво купуват родителите? Всички дрехи ли трябва да са нови, когато се облича детето в църквата“?

Въпросът зададе Борислава във фейсбук групата Свето Кръщение / Кръщене в Бургас и Южно Черноморие – група за взаимопомощ. Веднага се включвам с отговор, защото това е един от основните въпроси, който вълнува както родителите, така и кръстниците, при организацията на кръщене.

И така, ето кой какви задължения има при организирането и провеждането на Свето Кръщение:

Записването на дата и час за кръщенето в черквата е задължение на родителите. След избора на дата и храм за провеждане на кръщенето, също родителите са тези, които канят гостите. Гостите могат да бъдат известени устно или с писмена покана. Това е въпрос на личен избор и писмената покана не е задължителна.

Какво купува кръстникът / кръстницата за предстоящо кръщене? Задължението на кръстниците е да подготвят всичко необходимо за деня на самото кръщене:

 • бельо и дрехи за кръщелника, обувки
 • хавлии 2 на брой

голяма кърпа (с която бебето избърсва след къпането в купола на черквата)

малка кърпа (за ръцете на свещеника)

 • свещ /лампада/ за голямото кръщение

Тя се държи от малко дете по време на извършване на тайнството.

 • ладосет

малко шишенце със зехтин

сапун (за измиване на ръцете на свещеника, кръстник / кръстница и всеки, който е докосвал детето по време на тайнството)

3 малки свещи за поставяне на купола

 • Кръстникът / кръстницата носи пита и мед в храма, с които черпи за здраве и благодат след кръщенето, като оставя и дар за храма.
 • За провеждане на ритуалния водосвет се носи и китка с босилек и здравец.

Ако сте избрали за вашето кръщене да украсите допълнително храма и купела, това е грижа на родителите.

Според традицията, след кръщенето родителите на кръщелника черпят своите гости за здраве и късмет с бонбони в храма или на ресторант.

Разбира се, всичко гореописано е по етикет. За да не се случват обаче непредвидени ситуации и за да сте сигурни, че всеки правилно е разбрал своята роля по време на ритуала, най-добре е да обсъдите всичко предварително. Често се случва родителите да поемат цялата организация сами.

И ако търсите фотограф, който да запечата всяка една искрена емоция, то непременно се свържете с мен на тел: 0878689599, като ми пишете в моята фейсбук страница https://www.facebook.com/pavlina.photo или като използвате контактната форма в сайта:

  Прочетете още:

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *