Календар за Църковен брак през 2022г. Подходящи и забранени дни за венчавка през 2022г

Ако тепърва у вас се е отключил импулса да сключите брак през 2022, този църковен календар за венчавка ще ви бъде от голяма полза!

Сега сигурно ще си кажете – ама то е средата на годината, какво планиране на сватба тепърва?!

Като фотограф мога да ви уверя, че у мнозина младоженци порива да сключат брак се появява точно по това време на годината, а именно лятото. Малките сватби се планират бързо и  удоволствието да снимам точно тях за мен е огромно!

А през опита ми мога да споделя, че и големи сватби могат да се организират в кратки срокове 😉

Тези от вас, които току-що са разбрали, че ще стават родители за първи път, също бързат да сключат брак възможно най-скоро. Така че, сватби се планират по всяко време и в кратки срокове.

Но сега да се върнем към темата за венчавките според изискванията на църквата. За да сключите църковен брак е задължително да се съобразите с разрешените и забранени дати за венчавка.

Ето как стоят нещата на практика:

Факт е, че може да се ожените и в забранените дни. Това обаче зависи изцяло от свещенослужителя, който ще ви венчава. И да, мога да ви уверя, че съм снимала православен брак и в дните, стандартно забранени от църквата. В зависимост от епархията се спазват всички забранени дати или само някой от тях.

Някои попове венчават късно следобед и в ден на задушница. За пример мога да дам днешния ден, когато в събота, на Черешова Задушница, снимам църковен брак в 16,30 часа.

След като посочих изключенията, ето и официалния църковен календар:

Църковните бракове са забранени по време на Великденските и Богородичните пости. Но колко строги са всъщност забраните? Както вече споменах, това зависи от конкретната църква и епархията. Има църкви, в които всички забранение дати се спазват, а в други само част от тях. След като вече имате календара с датите и ако държите точно на конкретна дата да сключите брак, може да потърсите църква и свещенослужител, в която тези забрани не се спазват толкова строго.

Кои дни са забранени за сключване на църковен брак през 2022 година?

Има 4 многодневни пости през година, които църковните бракове са забранени. Най-строго се спазват тези забрани по време на Великденските и Богородичните пости.

Великденските пости започват от 7 март 2022 (понеделник след Сирни Заговезни) до 24 април 2022. Венчавки не се правят до 2 дни след Великден, т.е. 3 и 4 май също са забранени. Това правило се спазва най-строго.

Богородичните пости са по едно и също време всяка година, от 1 до 14 август. Забраната се спазва строго.

Снимка: Фотограф Павлина Иванова

По време на Петровите пости много зависи от свещеника дали ще пожелае да ви венчае. Постите се падат от неделята девет седмици след Великден до Петровден на 29 юни. През 2022 година Петровите пости са от 20 юни до 11 юли.

По време на Коледните пости, забраната е частична от Коледни заговезни (14 ноември) до Въведение Богородично (21 ноември). Също така и от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари).

Всяка година, Коледните пости са от 15 ноември до 25 декември. Отново много зависи от свещеника – някои от тях може и да не са съгласни да венчаят двойки и през останалите дни от поста.

Еднодневни пости през годината

По време на постите и на предния ден от еднодневните пости в годината (сряда и петък) не се правят венчавки. Това включва и вторник и четвъртък, като дни предходни на поста.

29 август (Отсичане главата на Йоан Кръстител) – Ден на пост, в който също не се разрешава брак.

По време на Господските и Богородичните празници, както и предния ден църковния брак е забранен. Тази забрана обаче не е строга и не се спазва от всички епархии и църкви.

В някой епархии е малко вероятно да имате проблем със сключване на брак на следните дати през 2022 година:

Кръстовден: 14 септември (през 2022 година – сряда)

Рождество Христово – всяка година на 25 декември 2022 (неделя)

Богоявление – всяка година на 6 януари (четвъртък)

Сретение Господе – всяка година на 2 февруари (сряда)

Снимка: Фотограф Павлина Иванова

Свето Благовещение – всяка година на 25 март (петък). Попада във великденските пости.

Цветница – Всяка година в неделя – 17 април 2022 –  Попада във великденските пости.

Възнесение – Винаги в четвъртък – 2 юни 2022 година

Петдесетница – Винаги в неделя 8 седмици след Великден – 12 юни 2022 година

Преображение – 6 август (събота). Попада в богородичните пости.

Успение Богородично – всяка година на 15 август (понеделник)

Рождество Богородично 8 септември (четвъртък)

Въведение Богородично – 21 ноември (понеделник). Попада в коледните пости.

Задушници

Задушниците винаги са в събота. През 2022 година се падат по следния начин:

Месопустна или Голяма задушница

В събота преди Месни заговезни и една седмица преди Сирни заговезни – 26 февруари 2022 година.

Черешова задушница

В събота преди Петдесетница – 11 юни 2022 година.

Архангелова задушница

В събота преди Архангеловден на 8 ноември – 5 ноември 2022 година.

Независимо на коя дата изберете да сключите вашия църковен брак, аз ви пожелавам вълшебна сватба, изпъстрена с много положителни емоции!

И ако търсите фотограф, който да запечата всяка една искрена емоция, то непременно се свържете с мен на тел: 0878689599, като ми пишете в моята фейсбук страница https://www.facebook.com/pavlina.photo или като използвате контактната форма в сайта:

    Снимка: Фотограф Павлина Иванова

    1 thought on “Календар за Църковен брак през 2022г. Подходящи и забранени дни за венчавка през 2022г”

    1. Pingback: Колко струва едно Кръщене? Ето цените на всичко, което ще ви е необходимо за църковния ритуал Свето Кръщение, част 1 - Фотограф Павлина Ивано

    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *