art portret iliana

Питай фотограф: Какво е необходимо, за да се направят арт портрети?

От 3 месеца гостувам на Иванка Могилска в нейния блог „Свободна практика“, където отговарям на въпроси на читатели в рубриката „Питай фотограф“.

Ако се занимавате със собствен бизнес от скоро, пък и не чак толкова отскоро и все още не сте посетили нейния блог, то непременно го направете сега. „Свободна практика“ е богата база от полезни ресурси и информация за начинаещи и напреднали фрийлансъри. Всички статии в блога са споделени от опита на Иванка, като гостуват и невероятни специалисти, с които може да говорите лично.

Да се върна обаче на моята рубрика в „Свободна практика“, „Питай фотограф“. Последният път получих различен и много интересен (поне за мен) въпрос. Магдалена попита „Какво е необходимо да се направят арт портрети? На какви изисквания отговарят“?

Арт портрета ми е интересен и съм правила няколко лични проекта. Като събитиен фотограф обаче работата ми е основно репортажна. И признавам, че за отговора на този въпрос се поразрових малко, защото исках да дам максимално полезна информация, която пък е много трудно да се събере в няколко кратки реда.

Все пак мисля, че се получи много добър отговор с отлични насоки за всеки начинаещ фотограф, затова днес реших да го споделя и с моите читатели.

Ако и вие имате въпроси, свързани с фотография, независимо дали са за техническата или естестическата страна на това изкуство, задължително ме попитайте и ще получите също такъв подробен и полезен отговор!

И така, какво е необходимо да се направят арт портрети? На какви изисквания отговарят?

Портретната арт фотография е малко двусмислен жанр. Някои твърдят, че за да се счита за изящно изкуство, изображението трябва да съдържа специфични елементи. Аз обаче съм на мнение, че ние като фотографи можем да решим дали нашата работа се вписва в жанра или не.

Разбира се има модели, които можете да използвате, за да създадете арт портрет – пози, изражения и осветление, които добавят елегантно докосване.

По принцип портретите представят поне един човек, чието лице може или не може да бъде показано. Външният вид на обекта ви може да бъде скрит от грим, сенки или предмет.

Алтернативно, главата им може да бъде обърната или дори да не е включена в рамката, за да се акцентира върху определена тема. Има тънка, неясна граница между портретна и арт-портретна фотография. Според мен, имате пълното право да го етикетирате, както искате.

Ако това е нещо, което може да виси в художествена галерия, това е изобразително изкуство. Ако сте планирали внимателно фотосесията си и сте имали предвид много специфична концепция, вашите резултати са изобразително изкуство.

Ето най-общо няколко насоки с които портретната фотография може да се счита за арт:

•             Използвайте класически фонове, за да подчертаете темата

Артистичните портрети най-често имат много прост фон, който ще подчертае характеристиките на лицето на вашия обект, като текстури на кожата, дрехи и обектите, които те държат. Най-често това е черен фон, който създава илюзията за дълбочина и принуждава окото да се фокусира изключително върху модела.

Аз самата рисувам такива фотографски фонове върху платно, които използвам не само в портретната, а и в продуктовата фотография.

•             Включете артистични пози, за да представите моделите си позиращи по елегантен и естествен начин

Художествената фотография прелива от фини детайли в позите, така че разглеждайте колкото се може повече снимки и картини, и включвайте тези детайли в собствените си снимки.

•             Бъдете креативни с грима и костюмите

Костюмите и грима допринасят много за визията на арт снимките. Може да използвате магазините втора употреба за находки или специализираните групи във фейсбук за продажба и размяна на фотографски пропсове.

•             Използвайте книги, цветя, купи и инструменти имат текстури

Имайте предвид историята, която разказвате, когато подбирате какви предмети да използвате в снимката. Искате да създадете характер или да направите своя портрет да изглежда естетически приятен? Внимавайте за текстури, детайли, форми и неутрални цветове.

•             Портрети без лица

Художествени портрети без лица са идеални за автопортрети, експериментални снимки или тестови снимки с обекти, които не искат да показват лицата си.

Понякога снимка на ръка, кичур коса или извит гръбначен стълб може да предизвика спомени далеч по-мощни от снимка на лице на непознат. Това ще ви накара да мислите нестандартно и да подобрите уменията си за наблюдение.

•             Снимайте на бавна скорост и включете размазване в движението.

Като цяло размазването в движение е нещо, което много портретни фотографи обикновено избягват. Вие като артист обаче, смятам, че трябва да експериментирате с различни техники. Например, леко движение на ръката може да направи снимката ви да изглежда като недовършена картина. Движещата се коса може да изглежда като водопад.

•             Важно е да направите така, че вашият модел да се чувства комфортно.

Имайте предвид, че не всяка поза и израз ще работи за всеки модел. Това, което изглежда добре на един човек, ще изглежда сковано за някой друг.

•             Ретуш.

Ретуширането и корекцията на цветовете могат да добавят много допълнителна дълбочина към вашите портрети. Разбира се, редактирането на снимката не е задължително.

Като цяло, артистичната фотография е за това, не само да улавяте живота такъв, какъвто е, но и да създавате свои светове. Да направите така, че вашите собствени идеи да оживеят. Да изследвате красотата на хората под различни форми и да предефинирате артистичните си умения. Истинската красота на този жанр може да се намери в свободата му да бъде каквото пожелае. Фотографията с изобразително изкуство няма граници или ограничения. Всичко зависи от вашата зона на комфорт, вашите идеи и техническите ви умения.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *