fbpx
kak da izbera fotograf

Как да изберa фотограф? 6 основни неща, които да вземете предвид

Когато проучвате как да изберете фотограф, в началото може да е малко обезсърчително. Как точно да изберете вашия фотограф? Кой е най-добрия съвет при избора на фотограф, който може да получите?

Това не е лесна задача, затова реших да напиша тези съвети, с цел да направя процеса на избор на фотограф по-удобен за вас.

Аз съм фотограф, който от първия ден на своята кариера работи с клиенти. Фотографията никога не е била хоби за мен. Реших, че това ще е моята професия и от 2016 година следвам този път.

Използвайте това ръководство за това как да изберете фотограф, да знаете какво да питате, какво да търсите и какво да избягвате, когато правите своето проучване.

Как да изберете фотограф: Накратко

В някакъв момент от живота ви вероятно ще наемете фотограф за портрет, семейна фотосесия, сватба или заснемането на друго събитие. Избирането на подходящ фотограф е като избора на подходящ адвокат, вие искате специалист, който ще достави това, което търсите.

Какви снимки искате? Повечето фотографи са специализирани в определени области на фотографията. Едни снимат сватби, други семейни портрети и деца, трети са насочени към бизнес фотография.

Преди да продължите да четете си отговорете на въпроса от какъв фотограф имате нужда и намерете такъв, който снима това, които искате.

Разгледайте фотографските сайтове и техните снимки. Фотографите имат различни стилове, затова открийте този, който снима в стила, който предпочитате. Освен различните стилове на заснемане, фотографите имат различни начини да редактират работата си, да позират и други. Намерете някой, чиито снимки ви говорят, и в които успявате да се видите, когато ги разглеждате.

Проверете техните цени. Знайте какъв е вашият бюджет и какво можете да си позволите, но ако е възможно, не позволявайте цената да е вашият основен фактор. Някои моменти се случват само веднъж и искате да сте сигурни, че са заснета така, както искате.

Изберете фотограф, който харесвате. Искате да работите с човек, с когото се чувствате комфортно и се разбирате. Ако не е така, отношението ви може да се отрази във вашите снимки.

Кой е на разположение. Един практически фактор е дали фотографът е на разположение. Ако вече сте избрали фотограф, но този фотограф не е свободен, когато имате нужда от него или нея, ще трябва да направите друга селекция. За да сте сигурни, че вашият фотограф е на разположение, запазете час за снимки от рано.

Как да изберете фотограф: Детайлно

Събрах в тази статия чек лист с 6 неща, на които да обърнете специално внимание, когато започнете да търсите на пазара за най-добрия фотограф за вас. Ето някои от най-важните въпроси, които да зададете на своя фотограф, преди да вземете решение:

 • Техническа квалификация
 • Креативност
 • Спазване на срокове и управление на времето
 • Лесно ли работи с хора
 • Външен вид
 • Бюджет

Нека ги разгледаме подробно, като започнем с техническата квалификация, основното и съществено умение, което да проверите, когато избирате фотограф.

Как да изберете фотограф: Технически умения

Няма значение дали имате най-добрата камера, обектив или друга фотографска техника, ако не знаете как да я използвате. Съвременното фотографско оборудване се предлага с множество функции и опции, много от които дори нямаме нужда.

Супер е да разполагаме с най-новото оборудване, но скъп апарат в ръцете на неопитен фотограф няма да направи хубавите снимки.

„Скъпата техника не прави фотографа добър“

Това се отнася и за обработката на снимките. Всички редактираме снимките софтуерно. Това е съществена част от работата на всеки фотограф, но също така е лесно да се прекали с обработката на снимките. Твърде често виждам снимки, на които е приложен филтър с надеждата филтъра да превърне лошата снимка в добра снимка. Това, което аз виждам обаче е, как една лоша снимка е превърната в брутално лоша снимка.

Добрият фотограф предпочита да заснеме интересно изображение, когато композира снимката, вместо да разчита на редактиране, след като снимката е направена.

Веднъж присъствах на едно събитие, на което фотограф беше „приятел на приятел“ на организатора. Този фотограф беше отличен пейзажен фотограф. И аз обичам да снимам пейзажни снимки като хоби, но е съвсем различно от създаването на снимки на хора за пари.

Пейзажният фотограф е в друга часова зона в сравнение с професионален събитиен фотограф на пълен работен ден. Пейзажната фотография се извършва със собствено темпо и според мен е най-релаксиращата форма на фотография. Много технически и отнема много време.

За съжаление обаче, този фотограф, който беше прекрасен човек за разговор, се мъчеше да бъде на правилното място в точното време. Той не знаеше как да работи с група хора, как да ги разположи да позират и как да улови невидимите моменти, които после украсяват с емоция разказа от събитието. И определено изпитваше затруднение с настройката на светкавиците, които беше наел. Очевидно бе поел повече от това, с което можеше  да се справи и дори не знаеше графика на деня.

Няколко седмици по-късно получих обаждане от организаторите с молба, ако имам хубави снимки, да им дам.

Изводът от историята е, че да бъдеш фотограф е различен от това да си опитен фотограф, който си познава техниката, свикнал е с динамиката на деня, може да реагира в ситуация и да работи с хора и пози.

Най-важното, когато разглеждате портфолиото на желаните фотографи, е да проверите набор от снимки, заснети на различни места и условия на осветление. Попитайте себе си дали снимките изглеждат като работа на експерт и сравнете снимките с други фотографи.

Няколко въпроса, които да си зададете, когато разглеждате снимки

 • Изображенията са остри или размити? Особено внимание обърнете на фокуса в очите и главата. Твърде остро или замъглено на грешните места. Остротата или замъгляването умишлено ли е или е резултат от лоша техника?
 • Всяка снимка ли е добре осветена или изглежда мътна и неясна? Използвали ли са добра естествена светлина? Ако се използва светкавица, изглежда ли очевидно или е фина, контролирана и подобрява изображението?

Сега може би ще кажете – ами аз какво разбирам от снимки със светкавица? Повярвайте ми, ако светкавицата е лошо използвана ще разберете. Най-малкото лицето на модела ще лъщи, ще бъде твърде мазно, твърде жълто или твърде изгоряло.

 • Разгледайте правилно ли изглеждат цветовете – бялото изглежда ли бяло и изглежда ли лицето прекалено оранжево или естествено розово?
 • Снимката изглежда ли прекалено обработена или е естествена? Това небе ли е прекалено синьо или тревата е твърде зелена?
 • Дали тази снимка изглежда сякаш е създадена от опитен професионален фотограф? Или смятате, че картината изглежда малко странна? Можете ли да кажете защо се чувствате по този начин?

И не забравяйте да сравните портфолиото с това на други фотографи.

Използваната фотографска техника е по същество инструмент за свършване на работата в ръцете на опитен фотограф, който знае как да я използва в различни ситуации. Вашият фотограф трябва да може инстинктивно да създава вашите снимки с малко или никакво закъснение.

Анализирайте това, което гледате, като задавате въпросите по-горе и скоро ще започнете да разграничавате доброто, ОК и лошото, като ви помага да вземете информирано решение. Вашата задача да попитате как да изберете фотограф трябва да стане малко по-лесно, следвайки моите съвети и съвети!

Креативност

Снимките резонират ли с вас или не може да разберете креативността на този фотограф? Има ли снимки, които ви карат да кажете „Уау, това е страхотно!“ или точно обратното?

Обърнете внимание как реагирате, когато разглеждате снимките.

Сега може би ще си кажете – Е, аз пък като че ли не мога да преценя една снимка дали ми харесва или не, та е нужно да го прочета в статия.

Не може да си представите колко много хора избират фотограф за събитие, без да са разгледали неговата работа. Аз знам, защото и на мен често ми се обаждат по телефона и ме наемат така. Затова целта ми не е да ви вменявам какво ви харесва. Пиша тези редове, за да ви обърна внимание да разглеждате работата да фотографа, преди да го наемете. Защото всеки снима различно и има различен стил. Чийто стил може да не е по ваш вкус.

Спазване на срокове и управление на времето

Това е важно най-вече за събития като сватба или бизнес ивент, където програмата за деня е разграфена до минути. За да разберете повече за професионализма на избрания фотограф, може да се свържете с техни предишни клиенти.

В социалните мрежи вече няма тайни, така че просто напишете името на фотографа в търсачката. Или попитайте в специализираните групи. В днешно време всеки е познат на всеки.

Особено за сватбите това е много важно, тъй като церемонията често не е много дълга и ако пропуснете „момента“, всъщност не можете да направите повторение.

А пък и не искате да си чакате снимките цяла вечност, нали? Срокът, в който ще получите готовия материл, също е от голямо значение и е важно да се спазва.

Лесно ли работи с хора?

Харесва ли ви да работите с този човек? Как се държи, когато е под напрежение? Отбележете си да попитате и за това, когато правите своето проучване в социалните мрежи.

Външен вид

Не е много гот да се съди за книгата по корицата, но ако фотографа е небрежен към външния си вид, то той ще се отнася така и към вашите снимки. Нали не искате снимките ви да не бъдат старателни архивирани, именувани и съхранени?

Може би ще ти хареса: 7 трика, с които да се усмихвате естествено на снимки

Бюджет

Получавате това, за което плащате, важи за фотографите с пълна сила. Не забравяйте да попитате от колко време се занимават с фотография професионално. Не просто да са се научили да снимат, а да работят с хора и да са натрупали стаж. Има много хора, които сега навлизат в професията със скъпа камера и малко или никакво обучение. Това не означава непременно, че те не са професионалисти. Но се уверете, че могат да се справят със стреса на деня и че вашите снимки ще бъдат обработени, съхранявани и архивирани.

Ако и ти в момента търсиш фотограф, с който да работиш лесно, свържи се с мен и се приготви да заблестиш!

Прочети още:

2 thoughts on “Как да изберa фотограф? 6 основни неща, които да вземете предвид”

 1. Pingback: 7 трика, с които да се усмихвате естествено на снимки | Фотограф Павлина Иванова

 2. Pingback: 8 начина да се отпуснeтe по време на фотосесия | Фотограф Павлина Иванова

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *