fbpx
Фейсбук маратон концертна фотография

Фейбук маратон: 📸 Концертна фотография

Исках да разнообразя публикациите на стената си, така че да я наситя с положителни емоции. И една вечер отговора сам се появи.

Гледах уебинар за 📸 фотография, чийто гост беше Орлин Николов. За тези, които не знаят кой е Орлин, аз също не знаех – той е фотограф и меломан, който е отразил всички значими концерти през последните години.

И тъй като концертната фотография е една от любимите ми, реших следващите 10 дни да ви покажа 10 любими снимки от концерти, които съм снимала.

⚡⚡⚡ Обещавам да бъде много интересно!

👉 Ще покажа снимки на любими изпълнители, които никога не съм показвала до сега.
👉 Ще покажа снимки от концерти на световни звезди, на които аз съм била единствен фотограф.
👉 Ще разкажа лични впечатления от всяко събитие.

✅ И най-вече ще се радвам да дискутирате и да ми задавате въпроси!

ДЕН 1: Люси Дяковска

⚡ ⚡ ⚡ Фейсбук Маратон Концертна фотография

Абсолютно задължително започвам със снимка от концерт на Люси Дяковска, която аз много харесвам като изпълнител и която прави вълшебно шоу!

Фейсбук маратон концертна фотография ден 1: Люси Дяковска, Разходка по Бродуей

🎥 Кадърът е от „Разходка по Бродуей“, а мястото Летен театър – Бургас. Великолепен спектакъл, включващ фрагменти от най-известните мюзикъли Кабаре, Чикаго, Магьосника от Оз, Singing in the Rain, Big Spender, Котки и др.

👉 Защо ми е толкова любима тази снимка? (Освен, че е прекрасна!)

Защото след концерта Люси ми писа, за да ми каже, че много я харесва и иска да я ползва! Няма по-голямо удовлетворение от това, изпълнител лично да ми пише.

„Разходка по Бродуей“ беше един от първите концерти, които снимах изобщо, буквално се учех в този момент. И това ми даде увереност и тласък да продължа да снимам концерти. Още повече, че аз обожавам да ходя по концерти и обожавам да слушам хубава музика. А когато имам възможност да съчетая всичките си страсти, това ме прави много щастлива!

👉 Kой е най-запомнящият се концерт за вас, на който сте ходили през последните 3 години?

ДЕН 2: BOND

⚡ ⚡ ⚡ Фейсбук Маратон Концертна фотография

Продължавам с дамите на сцената. Снимката е от концерта на BOND в Бургаската опера през 2017-та година.

Фейсбук маратон концертна фотография ден 2: BOND

👉 Защо тази снимка е толкова специална за мен?

📸 Защото бях единственият акредитиран фотограф да заснеме концерта.

Вчера на уебинара слушах колегата, който разказваше, че е много трудно да се вземе акредитация за снимане на концерт. През по-голямата част от трудовия си стаж съм работила в медиите и не се бях замисляла, че за други е трудно да получат акредитация. Е, предполагам, че вече и аз ще бъда сред тях, тъй като от три години съм на свободна практика и вече нямам голяма медия зад гърба си.

⚡ Искам да ви разкажа за момичетата от BOND, колко са страхотни и как взривиха сцената в секундата, в която се появиха на нея! Разбрах, че са съсипани от пътуването, пътя Варна – Бургас беше в ремонт, заради което концерта започна със закъснение. И макар че те не са имали време да почиват, на сцената по нищо не пролича тяхното неразположение. Бяха във вихъра си, излязоха с целия си блясък и талант, и свириха повече от час!

А виолистката Елспет Хенсън се качи на сцената бременна!

EDIT: Бях планирала тази публикация предварително. И днес се събудих и видях, че е Благовещение, Християнският ден на майката. Интересно съвпадение се получи, че точно тази снимка, с бременната Елспет Хенсън, е наред за публикация!

👉 А вие вярвате, че съвпаденията не са случайни? Кажете ми били ли сте на друг концерт, на който изпълнителка да е била бременна?

ДЕН 3: Мюзикъла “КОСА”

⚡ ⚡ ⚡ Фейсбук Маратон Концертна фотография

Снимката, която публикувам днес е от театралната сцена. Днес е Международния ден на Театъра и по този повод реших, че такава снимка е задължително да присъства в маратона. А и да снимаш театър е почти същото като да снимаш концерт.

Фейсбук маратон концертна фотография ден 3: Мюзикъл КОСА

Чувала съм концертен фотограф да казва, че никога не е снимал театър. Аз обожавам сцената на театъра и имам много заснети спектакли.

👉 И така. Защо избрах тази снимка?

📸 Ами това е Hair! И е мюзикъл! И ми е много, много любим! А и все пак пеят, нали маратона е концертна фотография, да не се отдалечавам много от замисъла.

“Коса” е не просто мюзикъл, той е извоювал световен статус на социално-културен феномен, празнуващ живота и свободата. “Коса” носи дух на мир, любов, толерантност и щастие. Всичко, към което аз се стремя.

Постановката е на “Клуб Бродуей” към Американския университет в България.

👉 Обичате ли театър? Какво предпочитате да гледате – популярни и наложили се артисти или самодейци?

ДЕН 4: Мустафа Чаушев и Ажда Чаушева

⚡ ⚡ ⚡ Фейсбук Маратон Концертна фотография

Датата е 29 юли, мястото – Летен театър, Бургас. Мустафа Чаушев с последен грандиозен концерт, поклон към публиката, към тези, които са го подкрепяли през последните 50 години, времето, което е посветил на сцената.

Фейсбук маратон Концертна фотография, ден 4: Мустафа Чаушев и Ажда Чаушева

Дълго избирах коя снимка точно да покажа. Чудех се дали да бъдат индивидуални снимки на двамата изпълнители поотделно или една обща.

В крайна сметка реших, че не мога да ги разделя. Преди този концерт, бях снимала юбилея на Мустафа Чаушев. Тогава той също изпя дует с Ажда. Енергията им е неповторима, за първи път ги слушах в дует.

Въобще не бях подготвена за емоцията, която предизвикаха. В един момент очите ми не просто се насълзиха, ами плачех съвсем откровено и се наложи да оставя камерата и да изляза да се освежа.

Тази история не съм я споделяла с никого до сега, само Ажда ме видя, че плача. Заради това избрах да публикувам обща снимка.

👉 На вас случвало ли ви се е да плачете по време на концерт, когато чуете красив глас или любима песен?

ДЕН 5: Опера „Бал с маски“

⚡ ⚡ ⚡ Маратон концертна фотография

В неделя реших да ви заведа на опера. След като театъра присъства в маратона, е редно да отдадем нужното внимание и на операта. Има текст, има музика, има оркестър, значи и операта е концерт. При това пищен и красив класически концерт, пък бил той драматичен.

Фейсбук маратон концертна фотография ден 5: Опера "Бал с маски"

Фотографа, който слушах и който ме вдъхнови за този концертен маратон, каза, че за него е много трудно да снима концерти, тъй като няма контрол над светлината. Аз тук съм на коренно противоположното мнение. Веднъж, щом усвоих уменията да снимам сцена, се влюбих в концертната фотография точно заради това.

Толкова много хора са положили усилие и са работили над това да създадат омагьосващата атмосфера на сцената, да пресъздадат разказ и образи от светлина, грим, прически, костюми, като от мен се иска „само“ да я заснема. Всичко това ме увлича и вдъхновява, и ме кара да искам да го пресъздам на снимка. И може би точно операта и балета са най-представителната извадка на всичката тази пищност.

Снимката е от „Бал с маски“ на Верди.

👉  Напишете ми в коментар ходите ли на опера или не и защо?

ДЕН 6: Орлин Павлов

⚡ ⚡ ⚡ Маратон концертна фотография

Днес е малко мрачно навън, затова ще усмихнем деня с Орлин Павлов 😊

Фейсбук маратон концертна фотография ден 6: Орлин Павлов

Орлин казва, че докато пее си представя истории, които може би подсъзнателно се предават на публиката. Дано сега пее за нещо, което ще ви усмихне 😊

Снимката е от концерта на Орлин Павлов в Бургас, 13 октомври 2018 г. Още снимки от концерта, както и на известните гост изпълнители, виж тук: https://goo.gl/NzxhW3

ДЕН 7: Георги Христов

Маратон концертна фотография

Когато стартирах маратона, обещах да покажа снимки, които никога не съм показвала. И така, лейдис енд джентълменс, представям ви живата легенда в българската музика, обичаният от всички Георги Христов!

Фейсбук маратон концертна фотография ден 7: Георги Христов

Снимката е от биографичния концерт-спектакъл „Моят път…” на Георги Христов в Бургас, на 18 юли 2019. А защо го оставих непубликуван и аз не знам. Концерта много ми хареса. За първи път слушах Георги Христов на живо и повече не бих пропуснала негов концерт.

Не само гласът и обаянието му ме спечелиха. Той знае как да общува с публиката. Знае как да общува и с фотографа, и е един от малкото изпълнители, които съм снимала, които знаят и как да позират, докато са на сцената!

ДЕН 7 ⚡ ⚡ ⚡ Маратон концертна фотографияКогато стартирах маратона, обещах да покажа снимки, които никога не съм…

Публикувахте от Pavlina Ivanova Photography в Четвъртък, 2 април 2020 г.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *